BAGAIMANA SAYA MELETAKKAN DIRI MENJADI INDIVIDU DIHORMATI DIKALANGAN PHOTOGRAPHER.

BAGAIMANA SAYA MELETAKKAN DIRI MENJADI INDIVIDU DIHORMATI DIKALANGAN PHOTOGRAPHER.

Saya sebenarnya bukanlah seorang jurufoto pun. Malah kalau kamera DSLR diberikan kepada saya sekarang ini, nak pegang pun tak pandai. Tambah lagi jika nak minta saya petik mana-mana butang di kamera tersebut…confirm mengelabah.

Namun, minat saya terhadap kamera bukan baru bermula. Saya masih ingat lagi, duit dari hadiah semasa saya bersunat ketika saya berumur sepuluh tahun, saya kumpul dan kemudian buat beli kamera. Masih saya ingat kamera pertama yang saya beli pada tahun 1984 iaitu HALENA. Ketika itu, dikalangan rakan-rakan sebaya saya seorang sahaja yang memiliki kamera. Manakala di kampung saya juga, saya juga masuk top 5 individu yang ada kamera.

Saya terus-menerus meminati kamera dari hari ke hari sehingga hari ini. Namun kemahiran saya menggunakan kamera dengan jari-jemari sendiri sangat terkebelakang.

Disebabkan itu, saya bertukar arah dari menjadi seorang profesional photographer kepada ……..

Tunggu next artikel, baru suspen….baru ada cerita real BAGAIMANA SAYA MELETAKKAN DIRI MENJADI INDIVIDU DIHORMATI DIKALANGAN PHOTOGRAPHER.

Badri Jaafar

Siapa BADRI  JAAFAR ! Terlibat dalam industri Jualan dan Pemasaran terutamanya penjenamaan dan pengiklanan lebih 20 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding dan Pengerusi Program ReviewStations.comStudio Pixel Bebas bimbingannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

 

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *