Industri Francais Di Malaysia

Tun Mahathir memperkenalkan sistem francais di Malaysia sudah lama. Sejak awal-awal beliau menjadi PM ke 4 dahulu. Jika tidak salah saya, sejak penghujung 1980an. Maka jadilah industri francais ini suatu yang disebut-sebut ketika itu. Dan tertubuhlah MFA. Disusuli juga agensi PNS iaitu Perbadanan Nasional Berhad untuk terlibat menjayakan industri berkonsep francais di Malaysia.

Sekitar lewat tahun 90an sehingga 2000 ada expo khas setiap tahun.mempromosikan industri francais ini. Namun, selepas itu iainya seakan pupus keglamourannya walaupun tidak dinafikan masih wujud syarikat-syarikat francais ni silih berganti.

Hari ini saya melihat PM ke 7 menyebut kembali untuk memanaskan semula induatri francais ini. Nasi lemak, tosei dan dim sum dicadangkan diketengahkan untuk.pasaran. Sebabnya Malaysia mahir dalam penyediaan makanan begini.

Pandangan saya, tiada salahnya untuk mencuba kali kedua menjayakan konsep francais ini terhadap usahawan Malaysia. Tapi agensi pembimbing mestilah direformasikan.

Jika tidak kesian kepada pengusaha-pengusahanya baik kepada franchaisor mahupun franchaisee. Kedua2 gulung tikar dan menanggung bahana kesan dari perniagaan yang tidak menjadi.

Lihat saja mana hilangnya Laksa Shacks, Nelson’s, Farmina, 1901, Long Burger dan banyak lagi yang tak tersenarai di sini. Kebanyakkannya telah hilang dari persada. Lebih mengecewakan, jenama yang diamvil alih oleh agensi utama francais iaiti PNS seperti Forest Secret juga tidak berupaya kekal di.pasaran.


“Perlukan Fotografi Makanan atau Fotografi Produk…hubungi 012.6057259 atau terus ke www.keledek.com/fotografi-produk

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

2 Replies to “Industri Francais Di Malaysia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *