Produk dan Servis Anda Wajib Berada Dalam SEO

Dewasa ini, semua yang ingin dilakukan mesti ada fakta dan perbandingan. Cakap-cakap mulut dah boleh pergi meninggal. Itu sebabnya, ahli-ahli politik yang dulu hanya jual air liur dipentas-pentas ceramah juga kena paksa diri mereka wujudkan website (seperti chedet.cc, najibrazak.com). 

Produk dan Servis Anda Wajib Berada Dalam SEO

Saya terbaca artikel ini dalam akhbar aliran perdana. Saya agak teruja dengan tajuk dipaparkan. Ya, bukan apa, keterujaan saya kerana ianya memang selari dengan apa yang saya selalu sebutkan.

Pengguna zaman ini memang pengguna bijak mengikut trend zamannya. Apabila ada seseorang menyebut sesuatu benda, jari jemari orang zaman ini, secara spontan akan menari-menari di keyboard membuat search di internet apa benda yang disebut tadi. Tidak kiralah cariannya menggunakan enjin carian yang mana satu. Baik Google, Yahoo, Facebook, Bing atau apa sahaja.

Sepantas kilat carian internet akan memaparkan maklumat yang dikehendaki. 

Senario yang sama berlaku bila pelanggan hendak membeli apa-apa barangan di mana sahaja. Baik dari barangan bernilai tinggi seperti hartanah, kenderaan motor mahupun sekecil-kecil barangan seperti getah ikat rambut. Dengan pantas sahaja mereka akan mula membuat carian di aplikasi Mudah, Lazada, Shopee dan macam-macam lagi.

Ingin menebus OFFER sehingga 80%, klik link ini 

Jika dulu, seseorang peniaga boleh mengabai perbandingan harga. Jika nak study perbezaan perletakkan harga pun mungkin bagi kedai sebelah menyebelah. Jika pesaing jauh berbatu, tak perlu nak kisah pun. Namun zaman sekarang dah berbeza. Peniaga di Malaysia, jika anda meletakkan harga yang jauh mahal berbanding pesaing di mana-mana di dunia ini, jika pelanggan membuat perbandingan, jawabnya wassalam lah kepada jualan dari anda. Jika mereka buka sahaja Lazada contohnya, harga akan terdedah di sana..harga yang anda tawarkan mahal, bersedialah anda untuk dikecam.

Jadi, dari apa yang kita perkatakan di atas, bayangkan jika produk atau servis dari anda yang ingin anda niagakan tiada dalam enjin pencari. 

Jika kita sedar, trend terkini, bakal pelanggan dan pelanggan akan membuat perbandingan di carian internet, maka jika produk anda atau servis dari anda tiada dalam internet, boleh lah anda bayangkan…bahawa anda seolah berniaga di hujung dunia yang tiada pengunjungnya.

Namun, adalah amat menyedihkan kerana masih terlalu ramai peniaga-peniaga terutamanya usahawan kecil dan sederhana masih tidak mempunyai laman web mereka sendiri. Ramai yang tidak meletakkan produk dan servis mereka yang memboleh SEO mereka di halaman depan. Ini sangat menentang arus DT ini. 

Moga sifu-sifu mereka akan menambahkan ilmu ini kepada mereka kelak.

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *