Raih Lebih RM300 Ribu Dalam 7 Bulan Hanya Dengan Jenama. Nak tahu !!

Raih lebih RM300 ribu hanya dengan jenama. Nak tahu !!

Bila anda buat order di KFC ke McD atau mana-mana restoran segera lain, biasanya apa cashier tu tanya? Makansini atau take away kan..

Tapi tahukah anda, makansini yang setiap hari disebut itu adalah jenama yang pernah menjadi milik saya, badrijaafar.com. Makansini didaftar di MyiPo sejak 2013 lagi.

Dan tahukah anda, dengan hanya jenama Makansini ini, saya mampu meraih lebih RM300 ribu keuntungan bersih dalam tempoh masa kurang dari 7 bulan?? Menarik kan? Sapa nak tahu lanjut ? Dan lebih menarik lagi, saya lakukannya dengan hampir Zero Kos Marketing..

Mustahil la kan. Takkan la zero kos marketing tapi boleh masuk dalam semua stesen TV utama…

Untuk kali ini, saya nak kongsi 3 perkara yang boleh anda lakukan jika nak ikut macam mana saya lakukan terhadap jenama makansini ini.

Perkara 1 : Pilih jenama yang catchy.

Kelemahan yang paling ketara dibuat oleh peniaga adalah dalam menetapkan jenama produk atau servis mereka ialah memilih jenama yang biasa-biasa. Bagi saya, jenama MAKANSINI adalah sangat catchy kerana ianya menjadi sebutan cashier-cashier tanpa sedar saban hari. Namun, walaupun disebut setiap hari, carian saya di Myipo ketika itu, belum ada sesiapa yang mendaftar sebagai harta intelek mereka.

Elakkan memilih jenama yang sukar disebut. Ramai peniaga suka kepada jenama yang kononnya terlalu ekskusif sehingga hendak menyebutnya juga sangat sukar. Seolah-olah  menggunakan jenama Jerman untuk pasaran Malaysia. Jenama seperti OgloOlioLio cuba elakkan sebab ianya sukar diingati bakal pelanggan kita.  Jika menggunakan nama sendiri, carikan juga seni catchynya. Contohnya Ramly Burger, “Y” adalah sesuatu yang catchy. Bayangkan jika jenama Ramli digunakan, ianya akan sama seperti jenama biasa seperti kedai makan Ali, Restoran Zaleha dan lain-lain.

 

Perkara ke 2 : Catchy kan jenama yang dipilih.

Designkan logo yang menarik dan catchy terhadap jenama kita. Jika mampu designkan sendiri, lakukanlah. Jika bukan kemampuan, jangan lokek, upah designer untuk hasilkannya. Ambil kira semua perkara-perkara ini dalam membuat design logo bagi jenama anda. Saya sertakan link dari Irfan Khairi untuk pedoman anda.

 

Jika anda perlukan bantuan designer untuk menyiapkan logo profesional, boleh juga dapatkan khidmat dari team saya. Tambahan lagi, kami akan berikan offer bagi design yang dibuat oleh kami. Sila ke web kami di www.keledek.com/kreatif untuk maklumat dan harga.

Ingat, hanya jenama yang catchy biasanya bertahan dan berjaya di pasaran.

Perkara ke 3: Jadikan jenama yang kita bina ini menjadi buah mulut di pasaran. (Trend terkini adalah viral).

saya akan cerita tentang ini kemudian…jangan lupa, teruskan membaca lagi blog saya ini…heee…heee

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *