Siapa guru saya dalam bidang jualan?

Pada Jun 2001, meja pejabat dia betul-betul disebelah saya. Divider cermin memisahkan saya dengan dia. Tiap kali masuk pejabat, saya nampak dia sangat sibuk. Gagang telefon tak pernah berletak, ada sahaja orang yang di telefonnya. Kejap duduk, kejap ke mesin photostat dan kejap ke mesin fax. Dalam hati saya, wow…dahsyat la abang ni.

Masa tu, gamaknya antara hari-hari awal saya sebagai seorang saleman. Melapor diri sebagai seorang saleman kosong pengalaman di Ramly Burger.

Berbalik kepada cerita abang ini. Beliau ialah Haji Muhamad Isa bin Miran. Orang jowwo. Berbadan rendah-rendah dan sekali pandang berperwatakan sombong, dua kali perhati memang sombong…kahhh..kahh…(gurau saja).

Saya mengenali beliau semasa sama-sama bekerja di Ramly Burger (2001-2008). Berpisah dan tidak bersua sejak hari terakhir saya melangkah meninggalkan Ramly Burger (20/2/2008) dan bertemu semula secara terserempah pada 21/2/2019…Woww…woww…11 tahun tu.

Beliau adalah seorang abang, sahabat, staff, drebar, rakan bergaduh, guru dalam ilmu kehidupan dan guru dalam bidang jualan kepada saya. Banyak yang saya pelajari dari beliau baik secara langsung mahupun tidak langsung.

Ilmu yang paling saya ambil sebagai pedoman adalah ilmu jangan cari pasal dengan bini. Dan ilmu kedua adalah, jangan main-main dengan manusia 5 feet below…haaa…haaaa…haaa

Semoga En Isa terus diberikan rahmat dan nikmat.

 

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *