Signboard Kedai – Perlu atau Tidak ??

Pagi ini, semasa nak masuk ke pejabat saya terserempak dengan jiran-jiran yang sejak puasa lepas tidak bersua. Saya mengambil kesempatan beraya dengan mereka sekejap. Ketika ini, mereka sedang menjalankan kerja baik pulih disebuah kedai yang juga bersebelahan pejabat saya.

Dalam pertemuan singkat tersebut, saya juga berkesempatan bersua muka dengan pemilik kedai yang merupakan jiran pejabat saya. Sudah 3 tahun rupanya kami berjiran tapi tidak saling mengenali. Masing-masing bertanya aktiviti perniagaan masing-masing.

Beliau, menjalankan perniagaan menjahit pelbagai baju secara pukal untuk dibekalkan ke butik-butik dan untuk pemasaran online. Saya pula antara aktiviti perniagaan di sini adalah sebagai studio photoshoot produk dan fesyen.

Haa.. kena sangat la tu. Perniagaan kami berkait rupanya. Tetapi disebabkan sebelum ini tidak mengenali satu sama lain, tiada manfaat yang masing-masing dapat digapai.

Saya sedang menawarkan harga promosi photoshoot 50% ketika ini bermula awal Ramadan sehingga penghujung Syawal 1440. Beliau pula pada Ramadhan lepas telah membuat photoshoot menggunakan agensi yang lain pada harga yang lebih tinggi.

photoshoot product

Jikalau kami saling mengetahui aktiviti masing-masing sepastinya kami win-win. Tapi perancacangan Allah lebih mengatasi segalanya.

Ketika ini terfikir di fikiran saya tentang satu artikel yang saya baca beberapa hari yang lepas..Bagaimana kuasai 5-10km kawasan peniagaan kita.

Berbalik kepada tajuk artikel saya, Signboard Kedai, Perlu atau Tidak? Sebenarnya tajuk ini timbul apabila rakan/jiran baru saya tadi komplen, kenapa saya tak letak singboard kedai pada premis saya? Jika tidak, tentu dia tak tercari-cari agensi lain untuk buat photoshoot baju-baju keluaran syarikatnya. Dah tentu kami berjiran sahaja.

Ya, jadi… Perlu atau Tidak sebenarnya ????

Pembaca jawab dahulu, saya sambung artikel ni kemudian..

Food Technologist yang terlibat dalam industri FMCG terutamanya berkaitan jualan, pemasaran, penjenamaan dan pengiklanan lebih 25 tahun. Kini aktif sebagai perunding Branding, Pengiklanan dan Pemasaran serta Penyedia Latihan .    Keledek Lensa kendaliannya juga banyak membantu peniaga-peniaga membuat photoshoot produk yang profesional untuk sebarang tujuan iklan .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *